Rekrutacja na rok akademicki 2025/2026

zmień rekrutację anuluj wybór

Oferta prezentowana na tej stronie ograniczona jest do wybranej rekrutacji. Jeśli chcesz zobaczyć resztę oferty, wybierz inną rekrutację.

Dietetyka w chorobach cywilizacyjnych, sporcie i w odnowie biologicznej

Szczegóły
Kod D-PD
Jednostka organizacyjna Bielska Wyższa Szkoła imienia Józefa Tyszkiewicza
Forma studiów Niestacjonarne
Poziom kształcenia Podyplomowe
Profil studiów praktyczny
Czas trwania 1 rok
  Zadaj pytanie
Tura 1 (05.05.2025 08:15 – 07.10.2025 23:59)

STUDIA PRZYGOTOWUJĄ W ZAKRESIE:

 
  • sposobów żywienia osób o wzmożonym wysiłku fizycznym z uwzględnieniem jednostek chorobowych i indywidualnych potrzeb klientów
  • wyboru metod i zabiegów w odnowie biologicznej służących modelowaniu sylwetki
  • doboru technik relaksacyjnych redukujących stres i napięcie związane ze wzmożonym wysiłkiem fizycznym
  • wspierania wyboru planów treningowych
  • rekomendowania nowoczesnych technologii Hi-Tech do modelowania sylwetki

 

PRAKTYCZNY PROFIL NAUCZANIA
 

 

  • Dietoprofilaktyka i dietoterapia – choroby dietozależne jak otyłość, cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia, niektóre nowotwory, zaburzenia odżywiania, zaburzenia hormonalne (np. niedoczynność tarczycy, PCOS), choroby układu ruchu (np. osteoporoza), choroby autoimmunologiczne (np. RZS/Hashimoto)
  • Ocena żywienia i ocena stanu odżywienia z interpretacją badań laboratoryjnych
  • Analiza składu ciała
  • Sposoby żywienia w odnowie biologicznej oraz osób o wzmożonym wysiłku fizycznym
  • Prawidłowe komponowanie posiłków i racji pokarmowych, z uwzględnieniem wartości odżywczej i walorów zdrowotnych pożywienia
  • Planowanie indywidualnych programów dietetycznych (z wykorzystaniem programów komputerowych wspomagających układanie diet), dostosowanych do  potrzeb i możliwości klientów
  • Suplementy diety i żywność funkcjonalna
  • Fizjologia wysiłku
  • Plany treningowe i modelowanie sylwetki  –  zajęcia wprowadzające w świat nowoczesnych technologii Hi–Tech
  • Techniki relaksacyjne
  • Żywienie okołotreningowe w tym regeneracja powysiłkowa

Dla kogo są te studia?

 

Studia adresowane są przede wszystkim do absolwentów kierunków studiów wyższych gównie do absolwentów kierunków z zakresu nauk o zdrowiu i nauk medycznych, m.in. kosmetologii, dietetyki, fizjoterapii, pielęgniarstwa, ratownictwa medycznego, wychowania fizycznego, edukacji w sporcie oraz specjalistów związanych z edukacją zdrowotną i promocją zdrowia.

Studia są skierowane do osób pragnących pogłębić swoją wiedzę w zakresie szeroko pojętej dietetyki i chorób dietozależnych, a także zasad zdrowego żywienia, regeneracji organizmu oraz promowania zdrowego stylu życia. Program został stworzony zarówno z myślą o tych, którzy chcą doskonalić swoje umiejętności zawodowe w obszarze doradztwa dietetycznego, jak i o osobach zainteresowanych kompleksowym podejściem do zdrowia i dobrostanu człowieka.

Idealne dla przyszłych trenerów personalnych, dietetyków, edukatorów żywieniowych oraz osób pragnących otworzyć własną działalność gospodarczą.

Obszarem działalności zawodowej absolwenta mogą być studia treningu personalnego, ośrodki sportowe, rekreacyjne oraz rehabilitacyjne, uzdrowiska,  poradnie dietetyczne, ośrodki spa, gabinety odnowy biologicznej.

Organizacja studiów

 

 

Wstęp na studia jest wolny. Warunkiem przyjęcia na studia jest posiadanie dyplomu ukończenia szkoły wyższej (co najmniej tytuł licencjata).

Program obejmuje 225 godzin realizowanych w ciągu jednego roku.

W wypadku większej liczby kandydatów niż dostępnych miejsc, o przyjęciu na studia decyduje kolejność zgłoszeń.

Kształcenie jest realizowane w 16 osobowych grupach warsztatowych.

Studia kończą się egzaminem.

Absolwenci otrzymują świadectwo ukończenia studiów podyplomowych

 

Okres realizacji studiów: od 1 grudnia 2025r. do 1 grudnia 2026r.

Rozpoczęcie rekrutacji: od 1 września 2025r.